Jak jsme jeli na CVVZ

Jak jsme jeli na CVVZ

Nebudu lhát, původně zněla cesta na CVVZ poněkud děsivě, ale i přes několikahodinovou cestu se náš duhácký oddíl večer dostavil k registraci s úsměvem na tváři a dobrou náladou. Po chvilce úvodního bloudění jsme se zvládli ubytovat ve správné učebně a páteční večer jsme využili k průzkumu okolního terénu, seznámení se s našimi spolubydlícími a následnému přesunu na náměstí, kde měl probíhat zahajovací ceremoniál CVVZ.

Během přesunu nás rozdělili do několika barevných družstev. Mé červené družstvo se naučilo zpívat Mantru CVVZ. Ostatní se učili bubnovat, tleskat, ap. Dohromady jsme na náměstí udělali jeden velký orchestr. V následném stínovém divadlu bylo nádherně ztvárněno téma letošního ročníku.

Síť, jeden z nejstarších vynálezů lidstva, který dříve sloužil k obživě a polapení, později k boji, ale v dnešní době se význam tohoto slova naprosto změnil, ze slova představující čistě jen nástroj k lovu a lapení, ze slova, které bylo bez jakéhokoliv emocionálního kontextu, přes slovo nahánějící pocity úzkosti, bezmoci a odnětí svobody, ke slovu, které v nás může vzbuzovat pocit propojení a sounáležitosti. Síť, 3 písmena, co v dnešní době propojují přes 3 miliardy z nás. 3 písmena, přes které se můžeme dozvědět o čemkoliv ze 3 čtvrtin světa. 3 písmena, která nás  přes tisíce kilometrů dokáží ihned spojit klidně i s 3 tisíci lidmi. To je síla a význam „sítě“ v naší éře.

Následující den jsme měli již nabitý program mnoha semináři a fyzickými aktivitami. Začal bych s tím druhým, nemůžu vám povědět o všech, ale programy Helmův žleb, jehož pravidla najdete na webu hranostaj, Airsoft, X’andyho bezkontaktní hry a Tradiční české hry byly skvělé. Ze seminářů, bych vyzdvihnul Práci s pravidly při práci s dětmi. Lektor nám zde opravdu kvalitně vysvětlil skoro vše ohledně pravidel na táboře a na jiných akcích, počínaje tím, co by pravidla vlastně reálně měla znamenat. Poté pokračoval tím, jak je správně nastolit, podat a vysvětlit, aby jim děti rozuměly a díky tomu je i dobrovolně dodržovaly. Také nám vysvětlil, jak s nimi pracovat v průběhu tábora, proč by se jimi měli řídit i vedoucí a jak správně postihovat děti, co je vědomě poruší a proč neukládat rovnou tresty bez řádného hledání příčiny, a to i mimo tábor. V nedělní ráno jsem byl ještě na programu Hry na kdykoliv, odkud jsem si odnesl pár fajn her a tanečních rozcviček, které by se daly použít na zabití času nebo rozhýbání se na táboře.

Byl to nejen pro mě ale i pro zbytek oddílu skvělý víkend, strávený kvalitními aktivitami, které nám pomůžou do budoucna ještě víc zlepšit naše akce pro děti, včetně tábora. Byl to víkend s velice příjemnými lidmi a těším se, až se znova potkáme na nějaké akci…

Maty